Kako zaštititi ulaz u windowse

Da biste onemogućili neovlašteni ulaz u vaše računalo i zaštitili svoju privatnost od ostalih korisnika tipa članovi obitelji, nepoznate osobe, mala djeca i slično topla preporuka bi bila da postavite zaštitnu lozinku na vaše računalo. Zbog čega je to toliko važno imali ste prilike pročitati u prijašnjem članku u kojem smo govorili kakve sve neugodne situacije može doživjeti korisnik kojem je ukradeno prijenosno računalo. Da biste kreirali zaštitnu lozinku ili password postoji nekoliko metoda. Ova metoda nam se činila najjednostavnijom. Slijedi uputstvo kako namjestiti zaštitnu lozinku na windows xp sistem.

Kliknite na Start i odaberite opciju Run kako je prikazano na ovoj slici. Sada će vam se otvoriti polje u koje upišite naredbu nusrmgr.cpl

opcija Run na windows xp sistemu

izbornik dolje lijevo

Ukoliko ste dobro upisali naredbu otvorio vam se ekran koji izgleda ovako:

account manager windows xp

podešavanje korisničkog računa

Ovdje izaberite svoj “račun” (account) u ovom slučaju je to account pod imenom kruno.

kreiranje lozinke (password-a)

kreiranje lozinke

Sada odaberite opciju Create a password i otvorit će vam se dva polja u koje morate upisati vašu lozinku koju ste izmislili. Znači, istu lozinku je potrebno upisati u oba dva polja. Potvrdite akciju i to bi bio kraj ovog uputstva. Ne zaboravite prepisati lozinku na komadić papira kako je nebiste zaboravili.

Pogledajte još jedno interesantno uputstvo od strane našeg web partnera vezano za zaštitu dokumenata pisanih u wordu. Ovo uputstvo je za windowse zaštita word dokumenata.

Najčešći scenarij krađe osobnog računala

Osvrnimo se još malo na prijašnji članak pod nazivom lozinka za windowse u kojem smo spomenuli niz negativnih stvari koje vam se mogu dogoditi u slučaju da vaš kompjuter bude ukraden. Uglavnom smo govorili o najgorem mogućem scenariju gdje su lopovi donekle informatički pismeni i žele maksimalno iskoristiti važne podatke i osobne stvari u vašem računalu jer ste ga svojim neznanjem ostavili bez zaštitne lozinke. Realno gledajući, osobe koje kradu se neće puno zamarati oko provaljivanja nečije lozinke kako bi zavirili na sadržaj hard diska već će isto računalo najvjerojatnije što prije preprodati dalje a kupac će najvjerojatnije formatizirati hard disk i staviti nov operativni sustav.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *