Kako raditi na dva kompjutera

KVM switch
KVM switch

Ako ste jedan od onih koji se nešto više razumiju u računala i imate susjede koji vam svako malo nose svoje kompjutere na popravak vjerojatno najviše mrzite spajanje kablova. Recimo da je potrebno reinstalirati windows xp na kompjuteru od vašeg prijatelja, međutim vi imate kao i obično posla na svojem računalu, sada morate odpojiti kablove od monitora i spojiti njegovo računalo na vaš monitor. I taman ste mislili da ćete biti brzo gotovi, međutim fale vam driveri za ethernet karticu na računalu od prijatelja, e sad opet trebate odpojiti monitor i spojiti vaše računalo kako bi ih preuzeli sa interneta… Da biste spojili dva računala na jedan monitor, miš i tipkovnicu potreban vam je KVM – switch.(K-keyboard, V-video, M-mouse,) KVM – switch je razdjelnik koji izgleda poput modema, u njega spojite kablove sa svojeg i prijateljevog računala, te na kraju spojite monitor, miš, i tipkovnicu na taj uređaj. Pritiskom na dugme na KVM-switch-u uključujete monitor,miš,i tipkovnicu za računalo A ili B. Sada možete raditi na dva računala koristeći jedan monitor,miš i tipkovnicu. Kako bi prebacivali podatke sa jednog računala na drugo poslužite se memory stickom ili snimite podatke na cd.

Postoje KVM – switchevi na koje možete spojiti više od dva računala, i obično su puno skuplji od spomenutih. Da biste imali sve što vam je potrebno za spajanje dva računala na jedan monitor tipkovnicu i miš, osim kvm switch-a trebat će te i sljedeće stvari.

kablovi za kvm switch
Kablovi za kvm switch

Budući da već imate jedan kabel za monitor, potrebna su vam dva dodatna kabela koji na sebi imaju i dodatke za tipkovnicu i miš. Takav kabel spajate na računalo i kvm-switch.

usb memory stick
usb memory stick

Jednom kada spojite dva računala na jedan monitor tipkovnicu i miš sigurno ćete poželjeti prebacivati podatke sa jednog računala na drugo. Da ne trošite vrijeme najlakše ćete to učiniti uz pomoć usb memory sticka kojeg možete kupiti za manje od 80,00 kn.

DVI to VGA adapteri
DVI to VGA adapteri

Ako se bavite često popravcima kompjutera trebat ćete i ovaj adapter koji spajate na računala koja nemaju klasični vga utor. Poželjno bi bilo da imate dva komada.

shema spajanja kvm switch-a
shema spajanja kvm switch-a

Shema spajanja kvm switcha Da bi vam bilo malo jasnije evo i sheme kako se spajaju dva računala na kvm switch.

Pogledajte još jedno interesantno uputstvo od strane našeg web partnera kako spojiti dva računala u lokalnu mrežu. Ovo uputstvo je za windowse lan dva računala.

kako raditi na dva kompjutera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *