Kako promjeniti zidnu plafonjeru

zidna plafonjera

Važna napomena: Obavezno pročitajte uputstvo kako raditi sa strujom! Na toj temi smo obradili sve važne stvari koje se tiču zaštite od strujnog udara! Obavezno kliknite na link ispod, te se kasnije možete vratiti!

Kako raditi sa strujom

Za sve one koji su pročitali nastavljamo dalje sa uputstvom kako spojiti zidnu plafonjeru! Da se malo podsjetimo! Žice koje su bez izolacije uvijek tretirajte kao da su pod naponom! Žice bez izolacije nebi trebali dirati golim rukama, to je najosnovnije pravilo kojeg se morate pridržavati kako ne bi došlo do ozbiljnih posljedica kao što su strujni udar ili ozbiljnije opekline.

Prije svakog posla na elektro instalacijama spustite osigurač

Prije svakog posla na elektro instalacijama spustite osigurač

Kako bi ste najprije uklonili staru zidnu plafonjeru, spustite dolje osigurač kako je prikazano na slici. Ukoliko ne znate koji osigurač trebate spustiti jer električar nije napisao oznake,(kupaona, kuhinja, dnevni boravak…) najbolje će biti da spustite sve osigurače.

provjera napona

provjera napona

Kako bi ste se dodatno uvjerili da nema struje na grlu gdje se nalazi žarulja ispitajte kontakte unutar grla sa ispitivačem napona. U grlu se nalaze dva kontakta. Jedan je u sredini a drugi sa strane. Provjerite ih pazeći da ih ne prespojite zajedno sa ispitivačem.

zaštitne rukavice

zaštitne rukavice

Ukoliko nema struje navucite višeslojne rukavice(ove rukavice su obično presvučene lateksom, pvc materijalom i kožom) i pogodne su za električarske radove …Ako nemate pri ruci ovakve rukavice, možete uzeti gumene rukavice u kojima obično perete posuđe. Preko rukavica vas ne bi trebala stresti struja, jedino ako su iznošene, šuplje ili mokre. Rukavice stavljamo čisto radi prevencije ukoliko se desi da slučajno uhvatite za golu neizoliranu žicu. Sada možete pomalo odšarafiti sve elemente stare plafonjere, žarulju,grlo,kućište ..

kliješta sa izolacijom

kliješta sa izolacijom

Ukoliko su žice dosta zapletene, odpletite ih služeći se izoliranim kliještima. Neizolirane vrhove žica ne dirajte čak ni u rukavicama već ih poravnajte sa kliještima. Sve žice razdvojite kako se ne bi ukrstile i izazvale kratak spoj.

Proba napona na žicama

Proba napona na žicama

Sad kada žice vire iz zida podignite osigurače prema gore i uključite prekidač na zidu. Ako ne znate da li je uključeno prema gore ili prema dolje najprije prekidač prebacite prema gore i ispitajte žice kao na ovom primjeru , i ponovo prebacite prema dolje i opet testirajte žice. Pazite jer sada je instalacija pod naponom.Kada ispitujete napon skinite rukavicu na ruci u kojoj držite ispitivač napona jer u protivnom nećete premostiti kontakt u alatu i nećete dobro očitati da li ima napona ili nema.

Kada ste utvrdili koja žica je pod naponom, to vam je faza. Zapamtite boju žice i spustite ponovo osigurače i uvjerite se da žice nisu pod naponom. Zbog čega ovo radimo? Ovo radimo zbog toga kako bismo utvrdili koja žica je faza a koja nula. Ispravan način spajanja žica na grlu jest u tome da fazu spajamo u sredinu a nulu sa strane gdje je spojen navoj od žarulje. Ako se slučajno zabunite žarulja će isto svijetliti, no tako nešto se ne prakticira jer postoji vjerojatnost da ukoliko netko bude skidao žarulju takne navoj koji je pod naponom. Žica koja je pod naponom uvijek ide u sredinu!

Grlo žarulje, spajanje

Grlo žarulje, spajanje

Ovdje vidimo unutrašnjost grla žarulje! S lijeve strane ćemo spojiti fazu koja je spojena sa limićem u sredini. Nulu spajamo sa desne strane gdje je spoj sa navojem za žarulju. Pri spajanju žica sa donje strane grla dobro promotrite da niste ugurali previše žice, jer bi se u tom slučaju ta žica mogla prespojiti u grlu i izazvati kratak spoj! U pravilu žica nebi smjela viriti van niti 1 milimetar. Dovoljno je da je drži vijak u rupici i da ne strši iz unutrašnjosti.

dno grla žarulje

dno grla žarulje

Ovdje vidimo kako izgleda grlo sa donje strane! U ove rupice se ugura nula i faza te se zategnu sa vijcima sa strane. Obavezno provjerite nakon spajanja da se nula i faza nisu dotaknule u grlu! Zeleno-žutu žicu spojite na limeno kućište plafonjere.

uredno spojeno grlo žarulje

uredno spojeno grlo žarulje


Ako ste sve spojili kako treba, onda izgleda ovako!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *