Kako odrezati sliku ili dio slike

Vesela ekipa
Na ovoj slici stol zauzima pre veliki dio slike

Sigurno ste se mnogo puta našli u situaciji da ustupite nekoj osobi foto aparat kako bi uslikala vas ili vaše društvo na nekoj zabavi. Budući da je na zabavama uvijek opuštena atmosfera, fotograf masu puta zna nekome “odrezati” glavu ili noge na slici, ili kadrirati osobe na slici da bude previše nepotrebnog prostora.

U ovom uputstvu govorit ćemo o izrezivanju suvišnog prostora na slikama. Na priloženoj slici vidite da ima jedan dio nepotrebnog prostora kojeg možemo jednostavno prikratiti. Kao program za tu namjenu koristit ćemo Fast Stone Image Viewer.Prije početka ovog uputstva instalirajte program Faststone, link ćete pronaći na prijašnjoj temi pod nazivom kako smanjiti sliku. U tom tekstu nalazi se link gdje možete skinuti program te detaljno uputstvo kako ga instalirati.

Proučite temu kako smanjiti sliku jer je usko vezana uz ovu temu. Za sve vas koji već imate instaliran program vrlo dobro znate da je potrebno samo kliknuti na sliku koju želite odrezati i ona će se pojaviti u Fast Stone Image Viewer editoru. Slika vam se otvorila preko cijelog ekrana, sada je potrebno samo povući strelicu miša strogo lijevo i otvorit će vam se opcije gdje ćete odabrati Crop

Izrezivanje suvišnog djela slike
Izrezivanje suvišnog djela slike

Odabirom opcije crop nalazite se u dijelu programa
pod nazivom Crop Board. Da biste bolje razumjeli
sve elemente na ovome ekranu označili smo ih bojama i simbolima. Evo i objašnjenja za te segmente:

Paper Ratio:
u zelenom okviru
je omjer izreza slike. Obično ga postavljamo na
4:3 baš kao omjer vašeg monitora. Ovdje možete malo eksperimentirati. Današnji notebook kompjuteri imaju ekrane 16:9 pa čak i 9:6. Za izrezivanje portreta osoba u stojećem stavu zgodno je izrezivati sa 2:3. Pokraj ove opcije je
Flip Ratio. To je opcija koja izrez postavlja okomito ovisno po potrebi.

Bijeli okvir predstavlja izrez slike kojeg želimo napraviti.Ovaj rub smo nacrtali samo radi predođbe da vidite koji dio slike ćemo izrezati

Vanjski isprekidani okvir rub tog okvira označen je crvenim kružićem.Pozicionirajte strelicu miša na desni rub označen kružićem.Pritisnite lijevi gumb na mišu i cijelo vrijeme držite pritisnuto. Sada mičite mišem prema gore i počet će vam se formirati okvir izreza slike.

Križić ako ste uspjeli formirati okvir izreza pomaknite strelicu miša u sredinu tog izreza. Sada će vam se strelica pretvoriti u križić. Ovaj križić je simbol za pomicanje elemenata. Ako sada kliknete i držite pritisnuto lijevo dugme na mišu, pomicanjem miša moći ćete dodatno centrirati okvir izreza na slici.

Lossless Crop to File klikom na ovu opciju snimate odrezanu
sliku. Ako se vaša slika zove IMG_122.jpg nova slika će se zvati IMG_122cr.jpg. Nastavak cr označava da se radi o izrezanoj slici i ujedno spriječava da se novonastala slika nebi kopirala preko postojeće.

Izrezana slika
Izrezana slika

kako odrezati sliku ili dio slike

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *