Kako nastaje kvar na računalu

kako_nastaje_kvar_na_racunalu

Koliko puta vam se desilo da vam se pokvarilo računalo? Nekoliko puta ste ga vozili majstoru na popravak, mjenjali hard disk, napajanje ili matičnu ploču …Dok majstori trljaju ruke zaradivši novac na vašem neznanju jeste li se ikada pitali zbog čega je došlo do kvara zapravo?! Uglavnom je riječ o naglom povišenju napona na gradskoj mreži, vjerojatno zbog udara groma pri čemu stradavaju osigurači otpornici i ostale komponente u vašem računalu.

prenaponska utičnica
prenaponska utičnica

Isto kao naglo povišenje napona na gradskoj elektro mreži naglo spuštanje napona i oscilacije su također štetne za računala. Da bi ste spriječili kvarove prvo što trebate nabaviti jest prenaponska utičnica. Prenaponska utičnica u sebi sadrži mali stakleni osigurač koji se rastali kada dođe do pre visokog napona na elektrodistribucijskoj mreži. Time se spriječavaju ozbiljniji kvarovi na računalu. Kada se prenaponski osigurač rastali, potrebno ga je promjeniti novim koji obično košta manje od 10 kuna.


ups uređaj kao zaštita od naglog pada napona
ups uređaj kao zaštita od naglog pada napona

Druga stvar koja je također vrlo bitna za pravilan i dug rad računala jest UPS. (kratica od engl. uniteruptible power supply). UPS u slučaju naglog prekida struje uključuje dodatan izvor energije (akumulator) koji spriječava naglo gašenje računala ,oštećenja i gubitaka datoteka na hard disku. To je onaj “veliki toster” 🙂 kojeg ste imali prilike vidjeti u uredima ali niste znali čemu služi. Za kompjutere je najgora stvar nagli gubitak struje kao i oscilacije u naponu elektrodistribucijske mreže. Ovaj uređaj regulira stalan napon te u slučaju gubitka struje uključuje akumulator. Kada nestane struje uključuje se zvučni alarm unutar uređaja i tada morate snimiti vaše podatke i pozatvarati programe. Ovisno o modelu ups uređaja i kapacitetu akumulatora obično imate nekoliko minuta vremena da to učinite. Sada je potrebno propisno u meniju ugasiti računalo i sačekati da ponovo dođe struja.

kako nastaje kvar na računalu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *