Kako napraviti štrudlu

Kako napraviti štrudlu

Slijedi jedno korisno uputstvo kako napraviti štrudlu na originalan domaći način! Ovaj recept nam dolazi iz Hrvatskog Zagorja i prenosi se sa koljena na koljeno. Ovo uputstvo je popraćeno i sa praktičnim video primjerima kako biste što bolje ušli u štos! Priprema štrudli na ovaj način predstavlja pravi izazov za svakog pravog ljubitelja poslastica. Prihvaćate izazov?

Sastojci za izradu tijesta za štrudlu

Najprije ćemo spomenuti sastojke za tijesto! Izmjesite tijesto čim bolje jer u koliko ne učinite ovaj posao kako treba neće biti dovoljno elastično i nećete ga moći kasnije razvući. Za ovaj zadatak je potrebno malo više prakse. Ako vam se tijesto previše ljepi dodajte još brašna! Jednom kada se tijesto više ne ljepi za površinu djelimično je gotovo i treba ga još mjesiti kako bi se u potpunosti izgubile eventualne grudvice.

Sastojci za pripremu tijesta
Sastojci za pripremu tijesta
  • Brašno (1kg glatko)
  • Voda (0,5l ,dodavati još po potrebi)
  • Ulje (jedna čašica 0,3)
  • Sol (kafena žličica soli).Pomješajte ove sastojke da biste napravili tijesto!
tijesto za štrudlu
Tijesto za štrudlu

Pretpostavimo da ste izmjesili tijesto, sada je potrebno podjeliti ga na četiri jednaka dijela.Kugle tijesta prekrijte krpom i ostavite ih da odstoje 15 minuta. Za vrijeme dok tijesto stoji, napravite sir ili jabuke već po želji. Da biste napravili sir potrebni su vam ovi sastojci:

Svježi sir
Svježi sir
  • Sir, vrhnje i 0,3dl ulja
  • Šećer (dvije jušne žlice)
  • Jaja (1 jaje)
  • Sol (prstohvat soli)
  • Vanilin šećer (1 vrećica)
Razvlačenje tijesta za štrudlu
Razvlačenje tijesta za štrudlu

Sad kada ste napravili sir ili jabuke, vrijeme je da razvučete tijesto. Kako bi se tijesto čim lakše razvlačilo povremeno dodajte ulja.

Evo i točno da znate kako se to radi! Kada ste razvukli tijesto slijedi završni dio stavljanje sira na tijesto i rolanje štrudle.

Pogledajte i završne faze oblikovanja tj. rolanja štrudle. Štrudlu stavite u pećnicu i pecite na temperaturi 180 C oko 30 minuta dok se korica ne “zacrveni”.

Povremeno provjerite dali se peče kako treba. To bi bio kraj ovog uputstva! Igrajte se sa sastojcima! Kombinirajte! Možete dodati suho voće grožđice, ili možete napraviti slanu štrudlu itd.

Primjere koje ste vidjeli su tradicionalno prikazani bez upotrebe raznih miksera i nove tehnologije. Ovo je stari recept iz Hrvatskog Zagorja.dronovi su zakon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *