Kako napraviti jednostavnu foto montažu u Gimp programu

izrada foto montaže u besplatnom programu

Vjerojatno mnogi od vas misle kako je photoshop jedini program za obradu fotografija i izradu raznih foto montaža
Photoshop je svakako najbolji program općenito za editiranje slika
no jeste li znali da na internetu postoji potpuno besplatan program za obradu slika kojeg možete imati i na windowsima i linuxima?

Rječ je o programu pod nazivom Gimp. Program je potpuno besplatan i sa njime možete napraviti također fenomenalne foto montaže.

Ukoliko još nemate ovaj odličan program, možete ga skinutu u verziji za windowse na ovom linku! Korisnici linux sistema ovaj program već imaju unutar linux distribucije, ili ga jednostavno mogu instalirati iz repozitorija.

Tako će primjerice korisnici linux ubuntu sustava u terminal upisati

sudo apt-get update
sudo apt-get install gimp

U ovom uputstvu ćemo napraviti dva jednostavnija primjera izrade foto montaže na operativnom sistemu centos 6 .

Primjer se sastoji od izrezivanja osobe sa slike kako bismo je mogli montirati na neku drugu pozadinu ili nešto sasvim drugo.

primjer 1
Primjer 1.)


U prvom primjeru imamo osobu koja je na čistoj bijeloj pozadini, zapravo nije niti bitno da li je pozadina bijela ili neke druge boje , bitno je da je pozadina apsolutno čista i nema nikakovih geometrijskih likova ili razlike u tonovima i boji.

prvi primjer je vrlo jednostavan, dok je u primjeru2 potrebno nešto više prakse pri izrezivanju osobe jer se radi o osobi iza koje je šuma, znači neravna pozadina koja ima različite oblike i razlike u tonalitetu boja i sjena.

Vrlo vjerojatno je da ćete u svojim radovima nailaziti upravo na primjer iz drugog slučaja jer teško je da ćete raditi fotomontažu za prijatelje koji su se baš slikali ispred ravnih bijelih ploha istog tonaliteta boje , gotovo bez ikakvih nijansi i oblika.

Primjer 2
Primjer 2.)

Pripremite slike osoba koje želite izrezati za fotomontažu. I možemo krenuti na posao!
aktivirajte program gimp kojeg ste prethodno instalirali.

Razmjestite malo prozore unutar programa kako bi vaš rad bio čim
lakši i ugodniji.

Otvorite opciju File, odaberite open te pronađite unutar vaših mapa sliku koju želite editirati.

Izrezivanje osobe sa slike

Za ovaj posao ćemo upotrijebiti alat pod nazivom fuzzy select tool.Ovaj alat upotrebljavamo samo kada radimo na čistim pozadinama bez sjena, razlika u nijansama boja i tonalitetu.

Ovaj alat služi za selektiranje objekata koje želimo editirati na fotografiji. najprije ćemo odabrati bijelu pozadinu te zatim izvršiti obrnut odabir sa opcijom invert.

Primjetit ćete da alat fuzzy select nije odabrao apsolutno sve djelove slike, zato ćemo ostatak odabrati sa dodatnom opcijom unutar ovog alata pod nazivom add to current selection, što bi u prijevodu značilo “nadodaj postojećoj selekciji”

Jednom kada smo selektirali sav prostor oko osobe na slici, potrebno je odabrati funkciju select invert što u prijevodu znači suprotan odabir, umjesto pozadine sada će biti selektirana osoba.

Idući korak je otvaranje opcije select feather 5 px. Ova opcija će malo zamutiti rubove naše odabrane osobe kako bi rubovi bili čim blaži te kako bi se također izbjegao efekat kao da je osoba izrezana sa škaricama.

Sada ćemo kopirati osobu u memoriju (clipboard) sa opcijom copy te ćemo izbrisati (layer) sloj i zatim opcijom paste (zaljepiti) kopiju u novi layer sloj.

Naš posao je skoro završen! primjećujete li da je bijela pozadina nestala? sada smo dobili sivu pozadinu sa crnim kockicama, zapravo se ovdje radi o nevidljivoj pozadini koja je prozirna, znači ovo što se pojavilo oko osobe predstavlja prazan prostor.

Sada možete otvoriti opciju file i save as te snimiti ovu novu fotografiju sa nastavkom .xcf kako bi pozadina ostala još uvjek prozirna, tj. nevidljiva.

xcf je izvorni format od programa gimp, i sve dok je fotografija u xcf formatu pozadina će biti nevidljiva, tek kada snimite sliku u jpg formatu pozadina će se ispuniti sa bijelom bojom jer jpg format ne podržava transparentne pozadine.

Osoba je uspješno izrezana iz pozadine, sada ćemo pronaći na našim stranicama neku lijepu pozadinu te montirati osobu sa slike u novi ambijent.
Na isti način možete raditi sa vlastitim fotografijama kada naučite postupak izrade fotomontaža.

Otvorite pozadinsku sliku koju ste skinuli, i zatim opet otvorite file i odaberite opciju open as layers.Odaberite sliku osobe koju ste prethodno snimili u xcf formatu.

Ukoliko je potrebno podesite veličinu novootvorenog sloja ili layera tj. osobe koju ste prethodno izrezali. dobra ideja bi bila da nadodate imena slojeva, ovo je super ideja osobito iz razloga što ćete u budućnosti vjerojatno raditi sa više slojeva.

Layer na kojem je osoba možete smanjiti odabirom opcije layer > scale layer . odaberite neku manju veličinu. ako pogriješite uvjek se možete vratiti natrag u opcijama edit > undo .

Smjestite osobu na pozadinu kako bi slika izgledala čim bolje. Budući da je ova djevojka u našem PRIMJERU na motoru odlučili smo je montirati malo više desno, tako djeluje kao da je motor sparkiran.

Sada je samo potrebno podesiti brightness i kontrast kako bi slika izgledala čim realnije ali to su već detalji koje ćete savladati u daljnjem radu. Na kraju snimite vašu fotografiju u xcf i jpg formatu.

U ovom video uputstvu ste naučili kako raditi sa alatom fuzzy select tool. Za početnike je ovo sasvim dovoljno, možete se slikati ispred ravnog bijelog zida i izrezati svoju sliku po istom principu kojeg ste imali prilike vidjeti.

Ovo uputstvo je namjenjeno apsolutnim početnicima

Ovo uputstvo je namjenjeno apsolutnim početnicima, na ovoj montaži bi se svakako još moglo raditi, nastojali smo sve svesti na minimalnu veličinu. Da biste potpuno ovladali sa programom gimp trebat ćete malo i sami eksperimentirati.

U slijedećem nastavku ćemo govoriti o daleko zahtjevnijem alatu pod imenom paths tool kojeg ćete definitivno više trebati.

Jednom kada savladate raditi sa ovim alatom moći ćete uspješno izrezati bilo koji oblik sa vaših fotografija.

Do tada posjetite naš web portal uputstva.org i potražite još uputstava za korištenje raznih programa ili skinite još desktop pozadina za vaše fotografije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *