Ima li života na marsu

Planet Mars
Planet Mars

Svakodnevno na raznim internetskim portalima imate prilike pročitati vijesti sa bombastičnim naslovima poput – “NASA pronašla drveće na Marsu”, čitajući dalje tekst u produžetku shvatite da se zapravo radilo o nekim sijenama koje su nalikovale na drveće. Nakon potpuno besmislenog naslova koji je zapravo trebao glasiti – “NASA pronašla sijene na Marsu koje nalikuju drveću” s nekom dozom straha otvarate svaki novi članak sa ovom tematikom, kako u buduće nebiste potrošili par minuta dragocjenog života uzalud čitajući “lažne uzbune”, baš kao da ćete živjeti vječno!

Moram priznati da me to počelo pomalo ljutiti! Budući da ja osobno vjerujem isključivo u ono što vidim, počeo sam malo istraživati Mars gledajući ovaj planet putem Google Earth programa. Upravo tako, uz pomoć Google Earth programa možete u izborniku promjeniti planet i pogledati mapirane dijelove Mjeseca ili Marsa. Čitava javnost je dugo vremena bila “zaluđena” sa područjem pod nazivom Cydonia na Marsu gdje su navodno uočili nekoliko piramida i planinu u obliku ljudskog lica. Koristeći photoshop znanstvenici su obradili fotografiju i otkrili tajanstveno lice. Osobno mi to nije previše fascinantno čim se tu radi o nekim preinakama. Daleko interesantnije stvari možete pronaći sami. Potreban vam je samo program Google Earth, evo nekoliko fotografija koje su meni vrlo interesantne:

Tragovi života na Marsu
Tragovi života na Marsu ili puka slučajnost?

Objekti u obliku kuglica identičnih veličina

Koordinate za Google Earth:
Latitude: 71°47’44.90″N Longitude: 22°50’34.92″W
Na ovoj slici možete primjetiti objekte u obliku kuglica gotovo identičnih veličina. Dimenzije su uglavnom oko 200 metara manje više. Prvo se postavlja pitanje što je to? A drugo pitanje bi bilo tko ili što je rasporedilo ove objekte pravocrtno, da li se ovdje radi o pukoj slučajnosti? Dali je također puka slučajnost da su ovi objekti svi skoro jednakih veličina? Pronađite odgovor na ovo pitanje sami.

Neobičan raspored objekata
Objekti kao da su logično posloženi?

Objekti raspoređeni pravocrtno i polukružno

Koordinate za Google Earth:
Latitude 73°31’15.14″N Longitude 23°31’27.34″W
Na ovoj slici možete vidjeti još jedan logičan raspored. Prema nekoj mojoj teoriji, vjerojatno se radilo o još kompleksnijem rasporedu, no taj raspored je najvjerojatnije narušen pod utjecajem potresa i ostalih geoloških sila.Za sve vas koji niste u potpunosti shvatili, program Google Earth možete skinuti na stranicama king-prodaje u rubrici downloads. Kada ga instalirate, pogledajte ovaj video kako bi vam stvari bile jasnije! Koordinate koje sam objavio možete nakon odabira planeta Mars ukucati u Google Earth program klikavši na “žutu pribadaču” u izborniku pod nazivom Add placemark!

ima li života na marsu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *