Grijanje

grijanje
centralno grijanje
bespotrebno grijanje zidova

Kada govorimo o grijanju prostorija često u razgovorima sa susjedima i prijateljima govorimo o raznim vrstama peći, centralnih grijanja, grijanje na struju, inverterskih klima i slično.

Mnogo puta bacamo novac kupnjom tih istih peći misleći da ćemo ugradnjom većih i jačih peći i centralnih grijanja ili zagrijavajućih elemenata postići bolje zagrijavanje prostorija u kojima boravimo.

Bespotrebno grijanje zidova

Grijanje prostorija kod novih stanova koji imaju adekvatnu vanjsku i unutrašnju izolaciju zidova ne predstavlja problem, no kada je riječ o “staroj gradnji” sa šupljim bloketima ili šupljim ciglama tu dolazi do velikog gubitka toplinske energije.

Pretpostavljamo da već sada imate neko grijanje u vašem domu i da vam je i dalje jako hladno i smrzavate se. Kupnjom jačih peći i centralnih grijanja ćete vjerojatno riješiti vaš problem, no time ćete samo potrošiti više novca jer ćete trebati više goriva i ogrijevnog materijala.

Grijanje adekvatno izoliranog prostora

toplinska i zvučna izolacija zidova
toplinska i zvučna izolacija zidova

Grijanje prostora možete poboljšati ugradnjom odgovarajuće izolacije za vanjske i unutrašnje zidove. Ove izolacije su obično sastavljene u troslojne ploče koje se postavljaju na zidove.

Troslojne kombinirane ploče sastavljene su od kamene mineralne vune tervola i “drvene vune”. Ovakve ploče spriječiti će otjecanje topline “u zidove” i očuvati će toplinu u prostoru

Ugradnjom adekvatnog grijanja bilo centralnog ili peći na pelete, drva i slično u dobro izolirani prostor iskoristit ćete maksimalno toplinsku energiju bez da bespotrebno grijete zidove i vanjski prostor.

Ugradnjom troslojnih izolacijskih ploča ne samo da ćete poboljšati grijanje vaših prostorija, nego ćete dobiti i još jednu dodatnu stvar a to je zvučna izolacija. Prije svake vaše konačne odluke o “kupnji grijanja” provjerite da li je vaše grijanje zaista problem, ili grijete bespotrebno betonske zidove bez adekvatne toplinske izolacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *