Energija sunca kao izvor obnovljive energije

solarni paneli

Tehnologija koja nam omogućava iskorištavanje energije sunca kao alternativni izvor obnovljive energije postoji dugi niz godina u obliku sitnih solarnih ćelija koje smo imali prilike vidjeti na džepnim kalkulatorima.

Kako zapravo stvar funkcionira pokušat ćemo objasniti u nekoliko rečenica. Energija sunca nam daje beskonačnu količinu električne energije i predstavlja načišći oblik proizvodnje električne kao i toplinske energije. Električna energija se dobiva iz solarnih panela koji se sastoje od mnoštva solarnih ćelija.

Proces proizvodnje električne energije iz energije sunca

Proces dobivanja električne energije iz sunca počinje kada sunce obasije solarne panele koji su smješteni na krovu vašeg doma.

inverter struje

inverter pretvara istosmjernu u izmjeničnu struju

Tada se u solarnim panelima proizvodi električna energija u obliku DC istosmjerne struje. Istosmjerna struja dalje putuje kroz kablove u inverter u kojem se pretvara u AC izmjeničnu struju koju inače koristimo u našim domovima.

Iz invertera struja putuje u specijalno brojilo koje je slično brojilu koje imate kod kuće i dobili ste ga od proizvođača električne energije koje računa potrošnju energije samo što ovo brojilo ima mogućnost okretanja u dva smjera ovisno da li proizvodite električnu energiju ili je koristite iz gradske mreže tokom lošeg vremena ili noći.

Izmjenična struja dalje putuje na strujni prekidač koji dalje distribuira električnu energiju svim uređajima u kući poput televizora, rasvjete i slično.

novac, kune

novac zarađen od prodaje električne energije

Ako proizvodite višak struje, primjerice za vrijeme sunčanog dana, u tom slučaju se višak struje distribuira natrag u gradsku mrežu i država vam plaća struju koju ste proizveli.

Gradska mreža vas u situacijama kada nema dovoljno sunca ili samo noću opskrbljuje lektričnom energijom time štedite novac jer koristite struju iz gradske mreže samo u slučaju kada nema sunca ili je oblačno vrijeme.

Na taj način gradska mreža se zapravo ponaša poput neke vrste akumulatora koji se pali samo kada je nestašica energije zbog nekog izvanrednog stanja.

Prednost ugradnje sustava za proizvodnju električne energije iz energije sunca

Svi oni koji namjeravaju investirati u kupnju sustava za proizvodnju besplatne električne energije iz energije sunca imati će ove pogodnosti:

  • proizvodnja besplatne električne energije je svuda dostupna
  • proces proizvodnje besplatne električne energije iz sunca je tih i ne stvara buku
  • proizvodnjom struje iz alternativnih izvora energije se smanjuje potrošnja fosilnih goriva – očuvanje okoliša
  • niska cijena održavanja sustava – ušteda novca

U daljnjem nastavku ćemo objasniti funkciju svakog pojedinog elementa sustava za proizvodnju električne energije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *