Elektrode za zavarivanje Adria R Hobi

vrh elektrode za zavarivanje
adria R Hobi podaci o elektrodama
Adria R Hobi podaci o elektrodama

Zaštitni sloj zavara

zaštitni sloj zavara
Zaštitni sloj zavara – troska

Kada bi kojim slučajem u nekoj ludoj stvarnosti bio održavan “miss troske” ova zaštitna obloga bi osvojila prvu nagradu. Troska je čvrsta i postojana, i lako se odvaja. Ukoliko imate susjeda koji vari ogradu u nedjelju ujutro, slobodno mu odnesite ove elektrode ako se mislite naspavati. Tuckanje gotovo da nije niti potrebno. Nakon zavarivanja trosku samo malo “razmaknemo” u stranu.

troska
Trosku sam samo malo “razmaknuo u stranu” – bez tuckanja

I još nam preostaje da vidimo Miss Troske 2017 … I miss troske je:

troska
Zaštitna obloga na zavaru – troska

…znam da malo pretjerujem sa ovime, ali što je tu je!

ohlađena troska od zavarivanja
Ohlađena troska na dlanu ruke


Pogledajmo još korisnih informacija u vezi zavarivanja:

2 thoughts on “Elektrode za zavarivanje Adria R Hobi”

 1. Hvala objašnjeno nema prigovora, jako korisno. Imam elektrode EZ-11 F nove molim vas koliko je tu važan raspon amperaže. L. P.

  1. Lijepi pozdrav Zlatko! Raspon amperaže ovisi o mnogim faktorima! Ovo ću ti reći iz vlastitog iskustva, ja inače nisam profesionalni varioc već entuzijast koji stjecajem okolnosti mora ponekada nešto i zavariti.

   Obično na kutiji od ambalaže piše nekakav logičan raspon amperaže a na aparatu za zavarivanje također zna biti i tablica promjera elektroda i jakost u amperima koju bi trebalo koristiti.

   skala na aparatu za zavarivanje

   Međutim ovoga se nebi trebalo strogo pridržavati, već se jakost namješta više po vlastitom iskustvu i bilo bi dobro isprobati na nekakvom komadu željeza koji je za baciti. Primjerice, za elektrodu debljine 2.5 na mom aparatu za zavarivanje u tablici koja se nalazi na aparatu piše 80 A.

   Međutim, kada “nabacim” prvi zavar elektroda se pre više ljepi. Onda malo pojačam amperažu i stvar radi kako treba. Na ovim “jeftilen” transformatorskim aparatima nema nekog preciznog podešavanja kao na skupim aparatima tako da i te tablice nisu skroz kako treba.

   S druge strane, možda ćeš ponekada trebati nešto više pojačati amperažu jer se neki materijali odnosno čelici drugačije ponašaju. Ako radiš na inverterskom aparatu za zavarivanje vjerojatno ćeš čitav posao oko zavarivanja napraviti daleko jednostavnije i elegantnije za razliku od upotrebe transformatorskog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *