Uputstvo za Filezilla program

Logotip filezilla
Filezilla je jednostavan program za upload vaših web stranica na server

Slijedi uputstvo za FTP program pod nazivom Filezilla. Vjerojatno ste već čuli za ove programe sa nazivima ftp, oni uglavnom služe za prijenos web stranica sa vašeg računala na serversko računalo. Prvo da razjasnimo jednu stvar na početku! Za sve one koji slučajno ne znaju što je server, server je udaljeno računalo na koje postavljate svoje web stranice. Na svom računalu najprije kreirate web stranice i zatim ih šaljete na server. Nećemo ovdje previše pisati o stručnim nazivima nego ćemo čitavu stvar pokušati razjasniti na što jednostavniji način. Kako bi sve bilo čim jednostavnije najprije ćemo objasniti pojedine djelove programa koje ste instalirali. Ukoliko još niste skinuli Fillezila program kliknite ovdje i najprije ga preuzmite sa interneta. Sad kada ste vidjeli ovu drugu stranicu sigurno vas je obuzela panika! Samo bez panike, vjerovali ili ne ovi programi se rade da bi bili čim jednostavniji za korištenje. Kako bi se čim lakše navikli na ovaj program, malo smo ga “obojili” pa ćemo najprije naučiti kako sve to funkcionira. Sada na ovoj našoj obojenoj “karti”:

Djelovi programa Filezilla
Djelovi programa Filezilla
 • Označeno crvenim kružićem: Site Manager(ovdje pišete postavke koje ste dobili od vašeg web-hostinga)
 • Označeno ljubičastim kvadratom: Prva ikonica skriva ili prikazuje poruke sa servera, druga prebacuje tip pregleda podaci i folderi na jednoj strani ili odvojeno na vašem kompjuteru, treća je identična drugoj samo što se prikaz odnosi na serversko računalo, četvrta ikonica skriva ili otkriva prozor u koji stavljate podatke za prijenos na server
 • Označeno zelenom kockicom: Prekidač kojim šaljete podatke koje ste pripremili za slanje iz najdonjeg žuto označenog ekrana sa avionom
 • Označeno crvenim križićem: Prekidač kojim “gasite” vezu između vašeg računala i servera
 • Označeno plavim kružićem: Prekidač Reconect kojim se ponovo povezujete sa serverom na kojem ste zadnji puta bili
 • Nije označeno tekst:host, username, password, port, quickconnect: ovo u biti ne treba koristiti jer ćete postavke vašeg servera unesti direktno u Site Manager
 • Označen veliki crveni prozor lijevo: prozor na kojem se prikazuju podaci koji se nalaze na vašem računalu. Označeno je sa kućom, točan naziv je Local Site(lokalni website).
 • Označen veliki plavi prozor desno: prozor na kojem se prikazuju podaci koji se nalaze na serveru. Označeno je sa znakom planeta, točan naziv je Remote Site(udaljeni website).
 • Označen veliki žuti prozor na dnu: Ovo je prozor u koji “dovučete” vaše web stranice i slike sa crvenog prozora, ovo je kao neka vrsta spremišta u koji slažete podatke koje želite prebaciti na server(veliki plavi prozor s desna)
 • Sitemanager
  Sitemanager

  Da biste uopće mogli “komunicirati” sa udaljenim računalom(serverom) na kojeg postavljate vaše web stranice, najprije bi trebali upisati vaše podatke koje ste dobili od vašeg internet hosting davatelja usluga. Obično kada uplatite sve što treba na njihov račun, oni vam pošalju lozinke za pristup njihovom serveru kao i sve ostale podatke na vašu e-mail adresu. Top preporuka bi bila PLUS HOSTING davatelj internet usluga koji se nalazi u Puli. Recimo da već imate sve podatke, idemo namjestiti postavke u Filezillu u Site Manager. Otvorite Site Manager! Kliknite na New Site i upišite ime vašeg web site-a ili ime vaših web stranica. Ovdje možete napisati bilo što, ovo je samo naziv.Host: Napišite ime vašeg ftp hostinga. User: Ovdje napišite vaše korisničko ime koje ste dobili od vašeg davatelja web hostinga.

  Obično ove postavke možete pročitati u e-mailu koji ste dobili zakupom web prostora naziv bude napisan kao postavke za pristup ftp serverima. Što se tiče pisanja passworda, ovdje budite vrlo oprezni i pazite na velika i mala slova. Ukoliko pogriješite nećete moći na server. Postupak prijenosa podataka na server je sljedeći! Ako ste podesili postavke u vašem Site Manageru priključite se na server pritiskom na Connect. Ukoliko niste primili nikakve greške, možete početi s radom. Kladim se da već sada skoro znate kako ide čitav proces, sve je kristalno jasno kada pogledate veliku zelenu strelicu. Podatke “potrpate” iz crvenog ekrana na način kliknete na podatak sa lijevim gumbom na mišu i držite, a zatim povučete u žuti prozor i ispustite u žuto polje gdje je nacrtan avion. Kada ste sve što je potrebno potrpali u to “žuto spremište” odaberete na plavom ekranu folder u koji želite prenesti podatke iz žutog spremišta. Sada samo kliknete na prekidač za slanje podataka na server koji je označen sa zelenom kockicom. To bi bilo sve.

  Pogledajte još jedno interesantno uputstvo od strane našeg web partnera vezano za uvod u html kod uvod u html kod.

  uputstvo za Filezilla program

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *