Spašavanje podataka

Planirate li postaviti nove windowse na računalo? Vjerojatno ste kupili desetak dvd medija od 8.5 gigabajta pa ćete na njih preseliti ogromne količine vaših mp3 datoteka, filmova igrica i sveg ostalog što se skidali prethodnih nekoliko mjeseci. Sada slijedi čitav dan premještanja dvd-ova i prženja podataka što iziskuje puno vremena, no postoji i daleko brži i efikasniji način da spasite vaše podatke.

prazni dvd medij za pohranu podataka
prazni dvd medij za pohranu podataka

Ukoliko često radite ovakve zahvate dobra ideja bi bila da si nabavite eksterni(vanjski) hard disk s obzirom da su danas cijene eksternih hard diskova postale vrlo pristupačne. Vanjski hard disk je odlična investicija za sve one koji se bave popravcima računala ili povremeno popravljaju vlastito računalo. Obično ga koristimo kako bi oslobodili postojeći hard disk koji se nalazi u računalu od svih važnih podataka koje želite spasiti. Jednom kada pohranite, ili spasite vaše podatke na vanjski hard disk, tada možete izbrisati čitavu windows instalaciju i postaviti je na novo, te opet vratiti podatke sa vanjskog diska na unutarnji disk u vašem računalu.

vanjski hard disk
vanjski(eksterni) hard disk je odlična investicija

Eksterni diskovi su vrlo malih dimenzija, neki imaju i dobru zaštitu od padova i udaraca i dolaze u usb varijantama. Za instaliranje vanjskog hard diska nisu potrebni nikakvi dodatni driveri jer ga većina operativnih sustava vrlo lako prepoznaje. Evo i nekoliko uzoraka cijena vanjskih hard diskova:

  • HDD TRANSCEND EXT 250GB Mobile crveni USB = 401,00 kn
  • HDD TRANSCEND EXT 320GB 8 MB Classic USB = 479,00 kn
  • HDD TRANSCEND EXT 500GB 8 MB Classic TS500GSJ25C USB = 550,00 kn
  • HDD WD EXT 1.5 TB My Book Elite USB 32 MB 3,5″ = 999,00 kn

Oznaka 1.5 TB je terabajt, ili 1500 gigabajta. Cijene variraju od modela do modela a ovise i o kapacitetu. Obično je bolja odluka kupiti vanjski hard disk sa čim većim kapacitetom. Pogledajte i ovu temu koja je usko vezana za ovaj članak:

Pogledajte još jedno interesantno uputstvo od strane našeg web partnera vezano za izgubljene particije i dokumente. Ovo uputstvo je za windowse Izgubljena particija i dokumenti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *