Kako uštedjeti novac

Iz mjeseca u mjesec primanja su nam podjednaka, ništa se ne mjenja. Možemo utjecati na visinu primanja ukoliko radimo još neki dodatni posao ili promjenimo sadašnji posao, sve ovisi o vašim željama i potrebama. U nastavku ovog uputstva možete pročitati par korisnih savjeta kako si olakšati štednju, izračunati ćemo troškove kroz mjesec i napisati ćemo vam načine na koje možete ušparati.

Izračunajmo koliko troškova imamo kroz mjesec

Probajte na papir staviti iznos plaće i mjesečnih troškova koje imate (stanarina/kredit, režije, tarifa za mobitel/bon, benzin, mjesečna karta za parking..) i vidite koliko će vam ostati mjesečno sredstava na raspolaganju. Nakon toga napravite popis stvari koje još morate platiti. Kada ste dobili iznos, vidite koliko mjesec ima tjedana i odredite dan za tjednu kupovinu. Mi smo odabrali subotu. Odredite tjedni buđet. Naš buđet za dvoje odraslih je 300 kuna, dakle 300 kuna tjedno x 4 tjedna = 1200 kuna. Nama je 300 kuna zaista dovoljno da kupimo sve što trebamo, ali i u većini slučajeva (kada nam ne treba prašak ili tabletice za perilicu) potrošimo i manje, a ništa nam ne fali. Naravno da svatko ima stvari koje preferira i voli, ali ako ste odlučili uštedjeti naš savijet vam je da prije kupovine napravite popis ciljano svega što vam treba kroz tjedan i da se striktno toga držite.

Svaki mjesec malo na stranu..

Donesite odluku kako ćete zaista svaki mjesec staviti dio novca na stranu, ovisno o vašim mogućnostima i primanjima. Napravite razliku od onoga što zaista morate i onoga što želite. Probajte se riješiti loših navika. Ako je to moguće, nemojte se zaduživati. Probajte ušparati za nešto što želite kupiti. Jednom kada krenete shvatiti ćete da stvarno nije komplicirano i teško. Bitno je samo na početku mjeseca napraviti izračun koliko zaista trebate za raspolaganje i višak odmah maknite da ga ne vidite i da ga nemate na raspolaganju.
Suprug i ja tako funkcioniramo već skoro 4.godine. Može se, zaista. Često idemo na izlete, organizirali smo vjenčanje za 230 ljudi, kupili auto, sada radimo svoju kuću…sve to smo uspijeli sa prosiječnim hrvatskim plaćama.

Kada ste ušparali nagradite se ili odmah odaberite cilj: za što štedim?

Nagradite se, odaberite nešto što bi željeli napraviti i za to štedite. Možete odabrati ljetovanje, zimovanje, preuređenje sobe, izlet.. Sigurni smo da već i sami dobijate ideju i inspiraciju da zaista krenete i olakšate život sebi i svojim ukućanima.

“Ušteđeni novac je novac dva puta zarađen.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *