Elektronska glazba – uvod

mixer

Od kako sam u jednom periodu smogao hrabrosti da odbacim neke stvari koje su mi se činile na neki način “nametnutima” kao recimo korištenje Windows operativnog sustava, otkrio sam da na novom operativnom sustavu imam daleko više slobode, a jedan dio stvaralačke slobode otkrivam i u vidu kreiranja elektronske glazbe uz pomoć besplatnog programa pod nazivom lmms koji radi perfektno na mom Linux CentOS 7 sustavu.

Nekako mi se čini da vam se već diže kosa na glavi od samog spomena naziva Linux, i da već planirate pobjeći glavom bez obzira no ostanite još malo samnom jer ovaj program je također besplatan i dostupan na Windows operativnim sustavima.

Ostalo mi je samo još spomenuti da je ovaj program također ultra jednostavno instalirati na Linux Ubuntu sustavu jer se nalazi na nekom od standardnih repozitorija (a pretpostavljam da ste upravo vi koji čitate ovaj post direktno došli “sa ubuntu sustava 😉 ). U ovoj video prezentaciji imat ćete prilike pogledati uvod kako izgleda glazba za skoro nula kuna.

Midi klavijature (midi controllers)

M-Audio midi klavijatura
Jeftinija izvedba midi klavijature idealna za početnike

Pretpostavljam da svi imate kod kuće neko pc računalo poput raznih Desktop konfiguracija i laptopa, tako da ćemo ovu stavku preskočiti a jedino bi bilo interesantno da ukoliko vam se ovaj “sport” svidio nabavite nekakvu midi klavijaturicu.

Mada je čak moguće svirati i uz pomoć tipkovnice, vjerujem da će mnogima zamisao da koriste običnu tipkovnicu umjesto klavijature biti poprilično neugodna stoga bi moja preporuka bila kupnja midi klavijaturice a ima ih stvarno jeftinih na tržištu.

Moj nekakav izbor je bio kupnja midi klavijaturice M-Audio keystation mini 32 i koštala je nekih tristotinjak kuna, u eurima bi to bilo oko 40 eura normalno je da sam kao početnik investirao minimalno a klavijaturica sa 32 tipke se pokazala okej.

Inače, kada bih imao na raspolaganju veći budžet vjerojatno bih kupio neku veću midi klavijaturu ili kontroler čisto zbog toga što imam nešto duže prste pa mi je sviranje na ovoj minijaturnoj klavijaturi poprilično teško. Razlog tome je što su tipke zbog svojih dimenzija poprilično usko poredane i to mi čini dosta problema, svatko tko ima bolji budžet neka razmišlja o kupnji neke veće klavijature, no za početnika će i ova biti okej.

Bilo kako bilo, ovaj post je samo uvod tako da ovdje neću ići previše u detalje pretpostavljam da mnogi od vas traže neku početnu točku od kuda da krenu sa kreiranjem elektronske glazbe.

Vezano za sviranje na midi kontroleru odnosno midi klavijaturi, u lmms programu imate mogućnost snimanja vaše svirke i naravno ukoliko imate neku mini klavijaturicu raditi ćete dosta grešaka prilikom tipkanja, no ne očajavajte! Jedna od super stvari jest da svaku notu koju pogriješite možete kasnije “popraviti” u dijelu lmms programa pod nazivom Piano Roll.

Lmms program

lmms program
Program lmms

Da biste saznali još više o programu lmms koji je potpuno besplatan i moguće ga je skinuti i instalirati na Windows i Linux operativne sisteme preporuka bi bila također da posjetite i njihove oficijalne web stranice koje se nalaze na ovom linku (ali prije svega pogledajte ovu moju video prezentaciju) uvjek se možete lako vratiti natrag 😉

https://youtu.be/PO17WcYVU5A

…i još jedna vrlo važna stvar, ako dobijem više od 50 lajkova na youtube kanalu obećao sam napraviti detaljniji tutorijal vezan za kreiranje elektronske glazbe. (ovo je popriličan izazov) 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *