Što nakon instaliranja windowsa

što nakon instaliranja windowsa
instaliranje windowsa

instaliranje novog windows sistema

Ako ste jedan od onih čije je računalo funkcioniralo sporo zbog velikog nereda prouzrokovanog instaliranjem raznih beskorisnih programa a možda ste imali i nekoliko virusa koje niste znali ukloniti moguće je da ste se odlučili sami instalirati windowse koje vam je ustupio netko od vaših prijatelja.
Instaliranje windowsa je prošlo kako treba, sretni ste što imate friško instalirane windowse te ste pomislili da je to kraj priče.

Ikone na ekranu su pre velike, nema zvuka

Sada vjerojatno gledate Desktop radnu površinu na kojoj vam je rezolucija ekrana pre velika, ikone izgledaju ogromno a možda i nema zvuka. Sada ste se već zabrinuli, pitate se što je moglo poći po zlu?! Stvar nije toliko komplicirana koliko izgleda, potrebni su vam driveri koje morate skinuti sa interneta.

Možda ste jedan od onih sretnika koji su sa kupnjom kompjutera sačuvali one cedeove “sa kojima je došao”. U tom slučaju ćete si skratiti muke, i instalirati drivere direktno sa tih cedeova. Kako pronaći odgovarajuće drivere?

Potražite podatke o modelu vašeg kompjutera, trebat će vam model matične ploče, grafičke i wireless kartice ukoliko se radi o stolnom Desktop računalu.

Ostale komponente poput zvučne kartice i ethernet adaptera(to je ona utičnica u koju spajate kabel od rutera) na današnjim kompjuterima se nalaze obično većinom u sklopu matične ploče.

Ukoliko planirate otvarati kućište vašeg stolnog kompjutera obavezno provjerite da li vam je garancija istekla, jer ako ste kompjuter kupili u trgovini već sklopljen on zna biti pod garancijom i ona je zaljepljena u obliku naljepnice na stražnjem djelu kopmpjutera.

Ukoliko se ta naljepnica odljepi, u slučaju tehničkog kvara vam neće biti priznata jer ste ga otvarali.

Ukoliko vam je garancija istekla, slobodno nastavite sa otvaranjem kućišta.

Otvorite kućište vašeg Desktop računala i zapišite brojeve sa komponenata

Asus laptop od ispod

model laptopa

Da biste saznali koje modele spomenutih komponenti imate možete otvoriti kućište vašeg računala i jednostavno zapisati nazive modela komponenti koje imate. Ukoliko imate laptop ne morate ga rastavljati, jednostavno napišite broj modela koji se obično nalazi na stražnjoj strani, npr. Asus PRO5DIN i slično kao na ovom slikovnom primjeru:

Po brojevima i natpisima modela svih komponenti u kompjuteru ćete kasnije pronaći sve drajvere koji vam trebaju. Ako imate sreće da su windowsi prepoznali vašu ethernet karticu i imate pristup internetu, možete poskidati sve drivere koji su vam potrebni, a ako nemate sreće morat ćete se prošetati do prijatelja pa sa njegovog računala skinuti drivere koji su potrebni da biste se povezali na internet sa svog računala kod kuće (za bežični wireless i ethernet pristup preko mrežnog kabela koji se spaja iz rutera u računalo). Kliknite na Start > Control panel > Performance and Maintenance > System > Hardware > Device Manager i zatim ćete vidjeti ovakvo stanje vašeg kompjutera:

device manager i drajveri koji fale

Kao što vidite na slici s lijeva ima dosta komponenti koje su označene sa žutim upitnikom i malim zaokruženim uskličnikom.

Tu leže naši problemi! Ovdje je riječ o komponentama vašeg računala koje uopće nemaju odgovarajuće drajvere, potrebno ih je instalirati!

U nastavku ovog teksta pogledajte kako smo stavili drajvere koji su potrebni za spajanje na bežičnu mrežu WLAN ili wireless.

Ovo uputstvo je slično i za ostale modele laptopa, princip je sličan potrebno je samo da upotrijebite nazive za vaš laptop.

Pogledajmo: Da bismo vam objasnili kako to izgleda u praksi instalirat ćemo drajvere na jedan stariji model laptopa HP Compaq NC6000.

Kao što smo napomenuli, važno je znati model vašeg računala!Kao što vidite na slici lijevo ovdje nema drajvera na ethernet kartici i wirelless lan kartici tako da sa ovog računala ne možemo skinuti nikakve drajvere, potrebno ih je skinuti koristeći neki drugi kompjuter od prijatelja ili susjeda koji ima pristup internetu. Na ovom komjuteru još nedostaju drajveri za

  • Base System Device > matična ploča, dodatni drajveri za čitač kartica ili slično
  • Multimedia Audio Controller > zvučna kartica ili čip za zvuk
  • PCI Modem > klasičan modem koji se više ne koristi
  • Video Controller(VGA Compatible) > grafička kartica ili grafički čip

Instaliranje wireless drivera na laptop HP Compaq nc6000

U google ćemo upisati HP i odmah smo dobili prvi rezultat pod nazivom:

HP – United States | Laptop Computers, Desktops , Printers, Servers … www.hp.com/ Research or buy HP printers, desktops, laptops, servers, storage, enterprise solutions and more at the Official Hewlett-Packard Website. Support & Drivers – HP – India – HP – United Kingdom – Laptops

Odaberite taj prvi rezultat a na naslovnoj stranici odaberite Support & Drivers. Zatim odaberite drivers and software, otvorit će vam se tražilica za drajvere unutraupišite model vašeg laptopa.

tražilica za drajvere

tražilica za drivere

Evo kako to izgleda u našem slučaju:

izbor operativnog sustava vašeg kompjutera

Skidanje drivera

Nakon što smo upisali model koji je u našem slučaju bio HP Compaq nc6000 izašao nam je rezultat na kojeg smo kliknuli i nastavak slijedi:

Na slici gore smo izabrali windowse koje smo instalirali i slijedeći korak je skidanje drajvera koji su podjeljeni u kategorije Driver Network(drajveri za mrežu, ovi nam trebaju za ethernet karticu, wireless karticu i slično), Audio Drivers(sama riječ kaže, zvučna kartica ili zvučni čip) itd.

Kako ne biste gubili previše vremena odaberite samo drivere za ethernet i wireless lan kartice, te ih snimite na neki medij kao što je memory stick ili prazan cd. Evo kako izgleda izbornik ili menu gdje birate drajvere: izbor drajvera

Ovdje postoji jedna “caka”. Ponekada se na listi drajvera nalaze i drajveri koji pripadaju sličnom modelu laptopa kao što je vaš tako da bi bilo vrlo poželjno da znate točan naziv wireless kartice koja je ugrađena u vaš model laptopa.

To ćete moći pronaći na internetu ukoliko napišete model vašeg laptopa i riječ Specifications. Jednom kada ste sigurni da vaš laptop primjerice koristi HP WLAN W400-W500 kliknite na download.

driver

ikonica

Evo kako izgleda drajver kada ga skinete na Desktop: Klikajte na njega i obično vam se otvori program koji vas vodi dalje kroz instaliranje.

instaliranje bežične kartice wireless lan

vodič instalacije

Evo kako to izgleda:

Sada klikajte na Next, na idćem ekranu potvrdite suglasnost sa I Accept Licence … i malo pričekajte.

ikonica od wireless-a

ikonica wireless

Ako ste dobro pogodili drajver otvorit će vam se ikonica u desnom uglu na dnu Desktopa:

Jednom kada instalirate ove drajvere moći ćete nesmetano ići na internet sa svojeg računala kod kuće te poskidati ostale drajvere koji vam trebaju za zvuk (audio drajveri) ili za prikaz (drajveri za grafičku karticu) sa iste adrese na kojoj ste skinuli prvi drajver za ethernet ili wireless.

Inače ovi drajveri imaju ekstenziju .exe što znači da ukoliko ih aktivirate na vašem računalu automatski započeti njihova instalacija.

Ukoliko opet otvorite Device Manager otkrit ćete da više nema žutog upitnika i uskličnika na mjestu gdje je pisalo Ethernet Controller što znači da je drajver uspješno instaliran.

U idućem postu ćemo objasniti postupak instaliranja drajvera za Desktop računala. Ovdje je potrebno također znati model svake komponente koja se nalazi unutar kućišta vašeg kompjutera.

Proces je nešto malo drugačiji jer je potrebno tražiti drajvere na više različitih mjesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *