Prašina u prijenosnim računalima

prašina u prijenosnim računalima
termalna slika

termalna slika prijenosnika

Pojavom prijenosnih računala nastala je prava mala revolucija u kompjuterskom svijetu.

Gotovo svi su morali imati jedno takvo računalo kod kuće, bez obzira da li se radilo o stvarnoj potrebi za istim, ili čisto zbog razloga što i vaš susjed ima takav “doma”. U ovom uputstvu ćemo vam dati nekoliko korisnih savjeta kako da produžite vijek svog prijenosnog računala.

Prijenosna računala su osmišljena zapravo za poslovne ljude kojima je računalo neophodno za obavljanje nekih administrativnih poslova na terenu.

Zbog velike konkurencije između proizvođača računala na tržištu ovakvi su prijenosnici danas dostupni cijenom gotovo svima.

Prijenosnici su daleko podložniji kvarovima, a obični korisnici ih obično služe kao neku vrstu “usisavača” jer ih obično vuku po raznim dekama, drže ih u krilu na hlačama, a sve te tkanine su pravi izvor prašine.

prašina u prijenosnim računalima

na starijim prijenosnim računalima se nešto lakše riješavao problem prašine

Prašina je po svuda, prijenosno računalo koje je ostavljeno na deki ili na krevetu će ubrzo postati posve neupotrebljivo. Prašina koju pronalazimo svi mi koji se bavimo sa popravcima prijenosnih računala nas znade doslovno iznenaditi.

Prašina se skuplja na ispušnim djelovima za zrak i ubrzo se stvori toliko prašine da se doslovno formira maleni tepih.

Interesantno je kako se niti jedan proizvođač prijenosnih računala nije dosjetio napraviti neki jednostavniji način za vađenje komponenti poput hladnjaka i ventilatora.

Možda je razlog tome zaštita patenta, jer da biste izvadili hladnjak, tj. ventilator koji hladi računalo trebat ćete čitavo računalo u 90% slučajeva potpuno rastaviti do zadnjeg šarafića.

Mnogi korisnici koji se sami upuštaju u popravke obično na kraju slome krhke plastike ili iščupaju lisnate konektore da ih je više nemoguće sastaviti.

hp 6735s

Laptop HP 6735s rastavljen do zadnjeg šarafića. Ovaj laptop ima dosta loše dizajniran “ispuh” za zrak

Izlaz za zrak na notebook računalima

Prijenosno računalo HP 6735s kojeg smo rastavljali ima dosta loše dizajniran otvor za izlaz vrućeg zraka. Resice kroz koje izlazi topli zrak su na svojevrstan način blokirane sa bakrenim provodnikom.

Ovakav dizajn ne dozvoljava bolji ispuh toplog zraka iz sistema, komponente se zbog toga i nešto više zagrijavaju.

Ovakav laptop bi se trebao čistiti češće. Naravno to ne znači da je ovaj model loš, i da ima loše karakteristike već je samo zahtjevniji što se tiče održavanja.

Ovaj laptop je bio dosta kompliciran za rastavljanje jer smo morali izvaditi gotovo sve komponente sve do zadnjeg šarafića. Početnici se nebi trebali upuštati sami u takve popravke!

Ventilator na laptopu stalno radi, laptop se pregrijava

Ukoliko primjetite da vam na prijenosnom računalu ventilator stalno radi i to vrlo jako, razlog tome je prašina koja vam je potpuno blokirala protok zraka u prijenosno računalo. Prašina se obično nakuplja u ispušnim dijelovima na hladnjaku, kada se ovaj dio zaštopa vrući zrak više ne može izaći iz sistema.

Ovakav problem je potrebno rješiti čim prije, jer računalo ne može raditi pod ovakvim uvjetima vječno.

Sada kada vam je prijenosnik “zaštopan od prašine” komponente unutar prijenosnika se zagrijavaju do maksimuma, i pitanje je samo vremena kada će vam se uništiti neka komponenta poput grafičkog čipa koji je integriran u matičnu ploču.

Ovakve komponente se više ne popravljaju već se zamjenjuju novim, tako da ćete vrlo vjerojatno morati mjenjati čitavu matičnu ploču što vam se dakako nikako neće isplatiti.

Prašina u Desktop računalima

Prašina u Desktop računalima je također loša stvar, no Desktop računala imaju daleko više zraka u kućištima za razliku do prijenosnih računala gdje su sve komponente sabijene u malom prostoru.

Prašinu u stolnim računalima može očistiti svaki korisnik ukoliko se pridržava nekoliko pravila. Računalo se čisti uvjek kada je isključeno iz struje. Prašinu možete očistiti usisavačem i kistom.

Stolna računala nisu toliko osjetljiva, komponente su velike i daleko otpornije za razliku od djelova u prijenosnim računalima.

Stolna računala mogu izdržati daleko više u “prašnjavim uvjetima”, komponente su dostupne na većini mjesta.

čišćenje cd rom uređaja

četkice na cd-u koje služe za čišćenje leće

Ponekada prašina prijeđe i u cd-rom uređaje. Obično ćete primjetiti da ne možete ispržiti cd ili dvd jer vam program Nero Burning Rom javlja greške.

Koristan savjet za čišćenje cd-rom uređaja

U tom slučaju je potrebno nabaviti specijalan cd koji služi za čišćenje optike u takvim uređajima. Ovakav cd na sebi ima malene četkice.

Kada stavite cd za čišćenje u cd-rom uređaj, četkice će pod okretajima očistiti optičku leću i ponovo ćete moći koristiti vaš cd-rom uređaj kao da je nov.

Sve u svemu prašina je pogubna za sve elektroničke komponente, savjet bi bio da prijenosna računala nikada ne držite na tkaninama kao što su deke, kauči, hlače, jastuci …itd. Prijenosna računala se drže na stolu i to na ravnim površinama (maknuti stolnjak).

Utjecaj sakupljanja prašine može se nešto malo smanjiti ukoliko nabavite anti static spray. Ovakav sprej će stvoriti drugačiji polaritet površine i prašina se više neće sakupljati u toliko velikoj količini. Čistite prašinu češće kako bi produžili vijek vaših prijenosnih računala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *