Kako zaštititi zavare

Nanošenje temeljne boje na željezo

U ovom uputstvu možete saznati koliko je važno zaštititi željezne konstrukcije.
Ukoliko ste pratili naša uputstva vezana za zavarivanje željeza, odnosno čeličnih konstrukcija informacije koje slijede su od krucijalne važnosti za dobro odrađeni posao. Posprejajte vaše zavare sa specijalnim sprejom nakon zavarivanja!

Zaštitite sve zavare prije nego bude pre kasno

Mnogi od vas će nakon uspješnog zavarivanja jednostavno zaboraviti da željezo odnosno niskolegirani čelik korodira ukoliko ga ostavite na otvorenom.

Željezne konstrukcije je potrebno čim prije zaštitti od vlage i vanjskih utjecaja.

Evo nekoliko koraka kako to učiniti:

  1. Odmastite i očetkajte željeznu konstrukciju
  2. Matirajte željeznu konstrukciju
  3. Nanesite temeljnu boju za željezo – primer
  4. Nanesite završni lak na vašu konstrukciju

Ove četiri točke su neka osnovna pravila kojih se treba pridržavati, mnogi lakovi za čelične konstrukcije imaju na sebi uputstva kojih bi se trebalo strogo pridržavati! Evo zašto:

korozija_na_zavarenim_konstrukcijama

Korozija “obožava” zavare

Korozija “obožava” zavare

Korozija jednostavno rečeno “obožava” zavare! To je zbog sitnih pora koje ostanu nakon lošijeg zavara. Na ovom objektu zavari su dosta dobro odrađeni ali je loše zaštićen. Evo da objasnimo ove četiri točke:

1.Odmastite i očetkajte željeznu konstrukciju

Obično željezne profile tretiraju sa sredstvima na bazi nekih ulja i maziva kako ih nebi korozija “načela” prije vremena u skladištu, stoga ih je potrebno odmastiti nekim sredstvom protiv masnoće, jedno takvo sredstvo bi bilo aceton kojeg možete nabaviti u trgovinama za boje i lakove.

Aceton je odlično sredstvo za odmaščivanje zbog toga što razara masti i brzo hlapi na temperaturama iznad 25 celzijusa.

Ukoliko biste odmah išli sa lakovima preko masnih djelova vrlo vjerojatno vaš rad nebi bio kvalitetno odrađen jer se lakovi nebi uhvatili kako treba.

Očetkajte zavare, otuckajte trosku od zavarivanja ukoliko ste zavarivali sa elektrodama. Ukoliko ćete farbati sa temeljnom bojom preko troske, troska će otpasti i temeljna boja se neće uhvatiti tamo gdje treba. Zbog toga, obavezno dobro očetkajte žičanom četkom sve zavare osobito na kutevima.

2. Matirajte željeznu konstrukciju, finijim brusnim papirom pobrusite sve djelove koje ćete farbati! Laganim brušenjem ćete načiniti mikroskopski sitne ogrebotine u koje će se temeljna boja za željezo daleko bolje uhvatiti nego kada je ravna i “skliska” površina.

3. Nanesite temeljnu boju za željezo! Pročitajte uputstvo na kantici od boje i ne preskačite korake, proizvođač sigurno nije bez razloga definirao pravilo upotrebe za spomenuti proizvod.

4. Nanesite završni lak i strogo se držite uputstava koje je naveo proizvođač!

Postoji jedna vrlo važna stvar koju treba napomenuti, svaki lak ili boja ima svoj interval farbanja. Primjerice, ukoliko nanesete temeljnu boju za željezo postoji vrijeme koje je potrebno da se boja osuši. Tako je recimo na primjer za neke boje potrebno 5-6 sati te se nakon toga odmah treba nanesti završni lak.
Loša praksa bi bila kada bismo na primjer nanesli temeljnu boju za željezo i tek nakon nekoliko tjedana stavili završni lak na to. Temeljna boja ima svoj interval skrutnjavanja kao i ljepljivost koja se gubi nakon nekog vremena.

Završni lak se ne ulovi kako treba ako ga nismo nanesli u određenom vremenu. Najvažnje je da se pridržavate uputstava koje je preporučio proizvođač!

korozija na zavarima

korozija na zavarima

Sprejevi za zaštitu zavara

Sprej za zaštitu zavara na bazi cinka

Sprej za zaštitu zavara na bazi cinka


Postoje i sprejevi koji se koriste nakon zavarivanja. Ovi sprejevi su također dosta interesantni iz razloga što su vrlo praktičlni za korištenje, i odlično prodiru u najsitnije pore zavara.

Ovi sprejevi su više kao “prva pomoć” pri završetku zavarivanja, da bi sve bilo kako treba ipak je poželjno da se zavari dodatno prekriju sa temeljnom bojom i lakom. Sprej za zavare spriječava eventualan dotok vlage odmah nakon zavarivanja.

Iako proizvođači navode kako i nije potreban dodatan sloj nakon apliciranja spreja, ipak je poželjno da se ručno pofarbaju spojevi gdje smo zavarivali iz razloga što je sloj špricanja sa sprejom dosta tanak.

korozija između zavara

korozija između zavara

Na uvećanoj slici spoja između cijevi i vertikalnog željeznog profila čini se kao da nije uopće nanešena temeljna boja za željezo. Zbog toga se na mjestima zavarivanja završni sloj boje oljuštio poput tankog filma.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *